Esther van der Ham

Wat? Waarom duurt het zo lang voordat mijn boek er is? Drie tips voor tijdens het wachten

Beste uitgever,

Hier is mijn manuscript.
De boekpresentatie is al gepland. Deze is over precies één (of twee, of drie) maand(en).
Ik neem aan dat u er wel voor kan zorgen dat ik op tijd mijn boeken heb. 
Alvast bedankt voor uw medewerking en met vriendelijke groet.

Auteur B (of C of X).

Inderdaad. Ik kan zorgen dat er boeken zijn voor de presentatie over één maand. Ik doe het niet. Niet meer. De reden hiervoor is heel simpel: ik vind de kwaliteit van de boeken erg belangrijk. Haastwerk komt dit niet ten goede. Sterker nog: de kans dat er iets mis gaat, is reëel. De verkeerde papiersoort, niet goed gelijmd of genaaid, de kleuren zijn niet mooi, het snijwerk is slordig. De kans bestaat dat deze boeken worden afgekeurd voor de verkoop, wat veel frustratie en extra werk oplevert. Dus voor het nieuwe jaar heb ik één voornemen gemaakt: geen haastklussen meer. Een drukker is geen kopieshop, waar je je tekst af kan laten drukken en in kan laten binden. Nee, er komt heel wat meer bij kijken.

Wat komt er onder andere kijken bij het maken van een boek?

Stap 1. Redactie

Niets zo erg als een boek met fouten. Ik ga ervan uit dat ik foutloze manuscripten krijg aangeleverd. Desondanks vindt er altijd nog een eindcontrole plaats. De gevonden fouten moeten worden hersteld. Dit kost tijd. Calculeer die in.

Stap 2. Het opmaken van het boek

De tekst in word wordt omgezet naar een bestand dat kan worden gedrukt: een pdf. Waarom? Omdat je dan zeker weet dat het wordt afgedrukt hoe jij (en ik) het wilt hebben. Het is mogelijk een pdf te maken vanuit word. In de praktijk doen we dit vrijwel nooit. Er wordt altijd een opmaak programma gebruikt zoals indesign, omdat dit veel prettiger werkt. Er moet worden gekozen wel lettertype wordt gebruikt, de lettergrootte, inspringen en afbreken, hoofdstuknummerring. Vormgeving van de hoofdstukken, plaatjes of illustraties … ook dit kost tijd.

Stap 3. Eindcontrole

Ik stuur pas iets naar de drukker als ik zeker weet dat het zo goed mogelijk is. Dat betekent dat we goed blijven kijken en lezen. De auteur geeft het bestand uiteindelijk vrij voor drukken.

Stap 4. Het drukproces

Zoals ik al schreef: drukken (of printen) van een boek is heel wat anders dan het kopiëren van een boek bij een Copyshop. Ik werk met drukkers uit het binnen- en buitenland. De katernen van de boeken worden genaaid of gelijmd, wat (uithardingstijd) kost. De drukker moet zorgen voor het juiste papier en uiteindelijk vervoer naar de uitgeverij. Dit kost een week of drie.

Stap 5. Controle

Vaak gaat het drukproces in één keer goed, maar lang niet altijd. Het drukproces is heel gevoelig en de kleinste foutjes geven al een boek dat niet verkocht kan worden. Is er iets niet goed? Terug naar stap 4. Overigens zijn er ook fouten die in de toleranties van het drukproces liggen bv tav de papiersoorten en de kleuren. Dit kan bij een herdruk anders zijn dan de voorgaande drukken zonder dat het fout is.

Stap 6. Uitlevering van de boeken

Hehe, daar zijn de boeken. En ze zijn goed! Dan gaan ze naar het centraal boekhuis, die zorgt voor de toelevering van de boekwinkels. Dit kost minimaal een week voordat je boek zichtbaar wordt. Op de grote online (boek)winkel Bol kan het nog langer duren. Het boek wordt verzonden aan recensenten zoals biblion voor de bibliotheken. Ook het verschijnen van de uiteindelijke recensie kan weer maanden duren … als er al een recensie wordt geschreven. Tja! Lastig maar waar.

Wat kan je in de tussentijd doen? Drie tips

Tip 1.  Geduld
Blijf heel geduldig. Het proces overhaasten lijdt tot een minder goed eindresultaat. Ik wil dat niet. Jij wel? Prima! Maar dan niet bij Droomvallei Uitgeverij 😉

Tip 2. Gebruik je tijd.
Schrijf een persbericht. Benader bloggers. Ga zelf bloggen over je boek en de totstandkoming ervan. Deel je blog. Ga twitteren, facebooken, instagrammen, pinteresten in linkedinnen. Allemaal? Ja, allemaal! Regel je boekpresentatie EN gasten!

Tip 3. Oefen je schrijfspier
Begin vast aan je nieuwe boek. Uiteraard zonder je huidige manuscript te vergeten. Gebruik de ervaringen uit de voorgenoemde stappen om je nieuwe boek NOG beter te maken. Deze schrijftips kunnen daarbij ook van pas komen.

Veel schrijfplezier!

Esther van der Ham
Uitgever bij Droomvallei uitgeverij, tevens ongeduldige auteur.

Esther met Controle! en Contact!
Esther met Controle! en Contact!

6 gedachten over “Wat? Waarom duurt het zo lang voordat mijn boek er is? Drie tips voor tijdens het wachten”

  1. Hoe lang duurt het uiteindelijk voordat het boek verkocht kan worden, geteld vanaf het moment dat een auteur het manuscript heeft opgestuurd?

    1. Hoi Nadia, bedankt voor je vraag! Reken met een maand of zes vanaf de acceptatie van het manuscript door de uitgever. Iig bij mijn uitgeverij is dat zo. Het heeft bv ook met de uitgeefplanning te maken.

  2. Dit is nou precies wat ik als beginnend auteur wil weten. Hoeveel tijd er overheen gaat voordat je het eindproduct in handen hebt. Maar vooral ook dat het verhaal, waar zo hard aan gewerkt is, een perfecte afwerking krijgt. Wachten is veel minder erg als je er op mag vertrouwen dat er met zorg en liefde voor een prachtboek wordt gezorgd. En die tijd is inderdaad goed te gebruiken met de tips die hier staan, want dat is net zo belangrijk.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 163 reviews.
Scroll naar boven