Voorleestips

Voorleestips

Een moment samen met je zoon of dochter; voorlezen. Het is niet alleen ontspannend, fijn en gezellig, het is bovendien goed voor de ontwikkeling van kinderen. Je kunt al beginnen met voorlezen als je baby nog maar een paar maanden oud is. Een baby vindt het vaak fijn om naar je stem te luisteren en het is goed voor de concentratie, taal- en spraakontwikkeling van je kindje.

Ik geef u enkele voorleestips. Het zijn algemene tips, en of en hoe u die kunt gebruiken zal afhankelijk zijn van de leeftijd van uw kindje.

De kaft

Een boek begint niet bij de eerste bladzijde met tekst, maar een boek begint bij de kaft. Je kunt je kind vragen stellen als; ‘wat is de titel, en waar denk je dat het boek over zal gaan als je de titel leest?’ ‘Wie is de schrijver, en heb je al meer boeken van deze schrijver gelezen?’ ‘Wat is er allemaal te zien op de illustratie? Waar denk je dat het boek over zal gaan als je de illustratie bekijkt?’
Zo kom je al een beetje in de voorleesstemming.

Plan voorlezen in en maak er een ritueel van

Het is goed voor kinderen als er wordt voorgelezen op een vast moment van de dag. Bijvoorbeeld een kwartiertje voor het slapen gaan. Ook kan het verstandig zijn om met je kind af te spreken hoeveel of hoelang je voorleest. Lees bijvoorbeeld een vast aantal bladzijden, of één hoofdstuk, of drie prentenboeken voor. Zo is het voor kinderen ook duidelijk wanneer het voorlezen afgelopen is.

Lees rustig voor

Zonder dat je er zelf erg in hebt, gebeurt het dat je té snel voorleest en dat het bijna niet te volgen is voor je kindje. Lees in een wat langzamer tempo voor – voor je gevoel té langzaam. Of neem het eens een keer op met je telefoon en luister het zelf eens na. Zo hoor je zelf of je al dan niet té snel of te langzaam voorleest.

Gebruik stemmetjes

Maak het voorlezen spannender door de personen verschillende stemmetjes te geven. Speel met hoge en lage, harde en zachte stemmetjes en wat langzamer of juist wat sneller voorlezen. Op deze manier kun je de emoties van de personen door laten klinken in je stem. En nu is het de kunst om die stemmetjes vol te houden 😉

Moeilijke woorden

Staan er woorden in het verhaal waarvan je denkt dat je kind deze nog niet begrijpt? Of vraag je kind zelf naar een woord die hij nog niet kent. Leg diewoorden uit en op deze manier wordt ook de woordenschat vergroot.

Bekijk de illustraties

Ook de illustraties horen bij het boek. Bekijk deze samen met je kind. Wat zie je allemaal? En waarom past dit plaatje bij het verhaal? Vind je het plaatje mooi?

Herhalen

Gaat het bij u ook zo dat je kindje voor de 100e keer met hetzelfde boekje aan komt lopen? Waar jij het boek allang beu bent, is je kindje dat zeker nog niet. Herhaling is juist goed voor het geheugen. Lees bijvoorbeeld een zin voor en laat je kind het laatste woord van die zin afmaken. En je zult zien, op een dag zit je peuter met het boekje op de bank en ‘leest’ zelf het hele verhaal voor 😉

Praat na over het boek

Is het boek uit? Stel dan vragen aan je kind. Waar ging het over? Wat vond je leuk aan het verhaal? Of wat vond je juist niet zo leuk? Zou jij het ook zo hebben gedaan? Vaak zijn er diverse vragen over het boek te stellen. Een kind leert hierdoor na te denken over het verhaal en kunnen ze er wellicht een les uit halen voor zichzelf.

Heb vooral plezier in het voorlezen en je kindje zal het plezier in (voor)lezen van je overnemen!

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van droomvalleiuitgeverij.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 163 reviews.
Scroll naar boven