Anderhalf jaar geleden kreeg ik bericht van Pieter Feller en Tiny Fisscher. Of ik belangstelling had het boek Clara uit te geven dat zich afspeelt in het Amsterdam van 1911. Clara is een heel bijzonder meisje. Ze wil namelijk ontdekkingsreiziger worden.
Ik zei meteen ja. Niet alleen omdat ik Pieter en Tiny hoog waardeer als schrijvers. Nee, het had meer redenen. Zo werd een van mijn opa’s geboren in 1900. Hij was dus een leeftijdgenoot van Clara. Een andere reden was, dat ik meteen viel voor de eigenwijsheid van Clara. Ze weet waarvoor ze staat en gaat daar vol voor. Ik houd daarvan.
Clara het krantenmeisje
Inmiddels is Clara het krantenmeisje van de drukpersen gerold. In dit deel kan je lezen hoe het Clara vergaat als allereerste krantenmeisje van het land. Ook dit boek is weer een historisch verhaal. Een verhaal over een meisje uit een Amsterdams arbeidersgezin in het begin van de vorige eeuw. Hoe zag het leven er destijds uit, en welke problemen moesten het hoofd geboden worden? Clara is een meid die zich niet laat kisten, en die vindt dat meisjes dezelfde rechten zouden moeten hebben als jongens.
Jaap Friso schreef: “Clara gaat op haar doel af en laat zich niet weerhouden door bestaande rolpatronen en gewoontes waar het om man-vrouwverhoudingen gaat. Hoezo mogen vrouwen geen broek dragen en waarom zou het vastliggen dat een vrouw moet stoppen met werken als ze trouwt? En bovenal: waarom kan een vrouw geen ontdekkingsreizigster worden, niemand pakt Clara die droom af. Het maakt haar ontwapenend, vooral omdat haar brutaliteit niet al te scherp is aangezet, ze is geen equivalent van Dik Trom.”
Het boek is een aanrader voor kinderen en volwassenen die houden van boeken over vroeger. De prachtige illustraties en cover zijn gemaakt door Natascha Blum-Stenvert, die het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2019 gaat illustreren.
Pieter en Tiny hebben dit boek geschreven nav de hertaling die Tiny maakte van Kees de jongen (waar Pieter ook aan meewerkte). Ze bedachten dat er geen boeken waren over meisjes in die tijd. Dat vonden ze tijd worden.
Research voor Clara
Pieter en Tiny deden via internet veel research voor Clara. Ook lazen ze oude boeken zoals ‘Amsterdam bij gaslicht’ en ‘In de ochtend van het leven’ van Theo Thijssen.
Ikzelf vind de boeken van Clara echt in een woord geweldig, en ik kijk enorm uit naar een nieuw deel. Omdat de bibliotheken dicht waren had ik geen boeken om te lezen (behalve de e-reader dan, maar ik houd meer van papier), en toen heeft een vriendin van mijn ouders die kinderboekenexpert is me een tas vol boeken geleend, waar ook Clara en Clara het krantenmeisje tussenzaten. Deze boeken vond ik erom leuk, en uiteindelijk mocht ik ze houden, dus ik ben daar zielsgelukkig over.
Groeten van leesverslaafde Ida