Herken je dit? Jarenlang heb je de droom om een boek te schrijven. Eindelijk heb je er werk van gemaakt en na veel zwoegen en zweten heb je een manuscript waarover je tevreden bent. Het is zonde om het in de kast te laten liggen, googelt op uitgever en stuurt je manuscript op. Tijdenlang hoor je niets. Dan krijg je een afwijzing zonder al te veel toelichting. Het frustreert je. Wat vergroot je kansen om wel uitgegeven te worden?
Ook ik ontvang veel manuscripten. Kwaliteit van de manuscripten is heel belangrijk en de selectie van uit te geven manuscripten geschiedt heel zorgvuldig. Het uitgeefproces is complex en arbeidsintensief. Het is fijn als er een manuscript ligt, maar er moet daarna nog veel aan gebeuren. Vijf tips om jouw manuscript zo goed mogelijk aan te bieden:
Tip 1. Lever een (zo) foutloos (mogelijk) manuscript in
Of in ieder geval: zo foutloos mogelijk. Als je zelf al het idee hebt dat er nog fouten in kunnen zitten, laat het dan nog eens door iemand anders lezen, bij voorkeur iemand die beschikt over een gezonde portie taalgevoel. Nog beter: laat het checken door een professional zoals Tamara Geraeds. Uiteraard zal de uitgever ook voor redactie zorgen als de beslissing wordt genomen om het boek uit te geven, maar het aanleveren van een correct manuscript is een pré.
Tip 2. Schrijf een verhaal dat iedereen aanspreekt.
Het kan best zijn dat een verhaal of boek geschreven moet worden, maar alleen voor jou of je naasten. Bedenk bij het schrijven waarom jouw boek uitgegeven moet worden. Waarom is het interessant voor de rest van de wereld, waarom MOET iedereen het lezen? Als je het lastig vindt om antwoord te geven op deze vraag, is het goed om daar nog eens over door te denken. Je kunt daarbij de hulp inroepen van een schrijfcoach. Zelf heb ik een aantal keer feedback gevraagd en gekregen van Marelle Boersma. Bij mijn debuutroman ben ik vier maanden gecoacht door Yoeke Nagel. Op haar website staan heel veel schrijf- en inspiratietips die de moeite waard zijn om eens te bekijken.
Tip 3. Zorg dat de lezer (en uitgever) in je boek wordt gezogen.
Het liefst heb ik dat ik een boek open en dat ik het niet meer weg kan leggen. Dat ik word meegezogen in het verhaal, mee ga leven met de karakters, niet word afgeleid door stopwoorden of kromme zinnen. Ook daar kan een schrijfcoach je bij helpen. Jolanda Pikkaart is een schrijfcoach voor Non fictie boeken, maar zij verzorgt ook diverse (gratis) trainingen.
Tip 4. Past de focus van de uitgever bij jouw boek?
Stuur je boek niet zo maar aan de eerste de beste uitgever die je vindt op internet. Kijk goed of de focus van de uitgever past bij jouw boek. Bij mijn uitgeverij is dat: fijne boeken, die ook over ingewikkelde onderwerpen mogen gaan. Altijd zijn de boeken die ik uitgeef inspirerend, creatief en positief.
Tip 5. Lever alles netjes in bij de uitgever.
Zorg ervoor dat je manuscript er netjes uitziet. Voeg een synopsis toe.
Ik maakte een boekje met tien schrijftips waar ik een en ander nog wat uitgebreider beschrijf MET tips van de Droomvallei auteurs. Aanvragen kan hier.
Veel succes en schrijfplezier! Esther
Pingback: DO-cember #8 In gesprek met een uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij, Esther van der Ham - 365 dagen project