Bij Droomvallei Uitgeverij verschijnt in oktober 2015 het boek “Wiebel en Kriebel” deel 2. Els Roeterdink schrijft de verhalen, de illustraties worden gemaakt door Floortje Klinkenberg (een interview met haar volgt nog).
Esther interviewt Els Roeterdink.
Heel origineel: kan je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Els Roeterdink, geboren op 26 augustus 1969. Opgegroeid in Bathmen en sinds 1993 woonachtig in Epse, samen met Wim en onze twee kanjers Nieke (2001) en Kai (2003).
Ik ben een gevoelsmens, leef voor mijn gezin, sta positief in het leven, houd van de natuur en kan ontzettend genieten van kleine dingetjes die het leven zo mooi maken.
Voordat de kinderen kwamen heb ik ruim 13 jaar bij een wegenbouwbedrijf gewerkt. Vervolgens lange tijd thuisblijfmoeder geweest met af en toe wat kleine baantjes.
Tegenwoordig stort ik me fulltime op schrijven én op mijn gezinnetje natuurlijk.
Vroeger wilde ik juf worden. Maar toen ik mijn examenjaar HAVO over moest doen en ik school vervolgens niet meer zo heel erg leuk vond is de PABO er uiteindelijk helaas niet van gekomen.
Dat ik ooit schrijfster zou worden is in die tijd nooit in mij opgekomen. Ik schreef toentertijd wel veel hoor, vooral voor de voetbalvereniging waar ik lid van was: wekelijks een wedstrijdverslag van ons gezellige damesteam en regelmatig oproepjes voor in de krant als wij weer eens om dames verlegen zaten.. (:
Hoe ontstaan jouw verhalen?
Eerst kies ik een onderwerp voor het verhaaltje, bijvoorbeeld de zeebodem. In mijn hoofd vormt zich vervolgens een verhaaltje; daar gaan meestal wel een aantal dagen overheen trouwens. Op internet zoek ik naar informatie over het onderwerp, in het geval van de zeebodem naar informatie over snorkelen, over koraal en over vissen. Als het verhaaltje in mijn hoofd (bijna) compleet is begin ik met schrijven, nou ja: met typen op m‚Äôn computertje dus. En dan is daar de ruwe versie, die meestal v√©√©l te veel woorden telt (dat probleem heb ik niet alleen bij het schrijven, aldus manlief… :)). Dus ga ik ik strepen, veranderen en toch weer stukjes toevoegen en dan nog maar eens strepen, veranderen en stukjes toevoegen. Net zo lang tot het verhaaltje helemaal naar mijn zin is.
Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
Daar gaat een heel verhaal aan vooraf.
Toen mijn schoonvader longkanker kreeg, hadden onze kinderen (toen kleuters) het erg moeilijk. Ik ging op zoek naar een boekje over kanker. Maar de boekjes waren veelal te zwaar of voor oudere kinderen bestemd. Een goede vriendin vroeg waarom ik het niet zelf ging schrijven? Ja, waarom eigenlijk niet?! In mijn eerste kinderverhaaltje ‘Kanker is stom’ beleeft Gijs wat mijn kinderen in die tijd meemaakten. Het verhaal legt in ‘Jip en Janneke taal’ uit wat kanker is en hoe je daar als kind op reageert of kan reageren. Het maakte de ziekte van opa en de gevoelens van onze kinderen bespreekbaar; over de gevoelens van Gijs praten bleek makkelijker dan over de eigen gevoelens.
Ondertussen vond ik het schrijven van kinderverhaaltjes zo ontzettend leuk dat ik een online cursus ben gaan volgen. Wiebel & Kriebel zaten in die tijd al in mijn hoofd; dat wil zeggen: alleen de namen en het plan daar ooit iets mee te gaan doen. En t√≥en werd ik benaderd door een student van de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) met het verzoek een ‚Äòvoorleesverhaaltje om mee te bewegen‚Äô te schrijven voor een project waar zij op school mee bezig waren. Tja en √©√©n en √©√©n is twee… Wiebel & Kriebel werden geboren! Het eerste verhaaltje ‚ÄòIn het oerwoud‚Äô mochten we uitproberen in de klas (groep 2) van Kai, onze jongste. Het werd goed ontvangen! We hebben opnames gemaakt die op YouTube te bewonderen zijn:
(Het manneke in het zwart geblokte bloesje is Kai in zijn jonge jaren :)). En uiteindelijk wilden Strengholt United Media en Eduforce Educatieve Uitgeverij Wiebel & Kriebel uitgeven! Mijn eerste boek ‘Wiebel & Kriebel voorleesverhaaltjes om mee te bewegen’ verscheen in september 2010, heel bijzonder!
Vijf jaar na dato zag Strengholt echter geen toekomst meer voor Wiebel & Kriebel. Ikzelf was er echter van overtuigd dat Wiebel & Kriebel nog een lang, gezond en gelukkig leven voor zich hebben. Gelukkig was Esther van der Ham het helemaal met mij eens én verschijnt Wiebel & Kriebel deel 2 binnenkort bij Droomvallei Uitgeverij! Jippie!! (:
Kan je een korte beschrijving geven van het boek?
Wiebel is een jongentje, Kriebel is Wiebels paarse (fantasie?) vriendje dat op zijn schouder woont. Een heel fijn vriendje, want als er problemen of vragen zijn heeft Kriebel altijd een antwoord. In het boek beleven Wiebel & Kriebel tien spannende avonturen; ze gaan snorkelen, helpen de boswachter en gaan naar de maan. Het bijzondere aan dit boek is dat de kinderen tijdens het voorlezen niet stil hoeven te zitten, maar mee mogen doen met Wiebel. Als Wiebel gaat lopen, gaat zwemmen of gaat springen, doen de kinderen gezellig met hem mee. Daardoor beleven ze de verhalen intensief; ze leven zich helemaal in in hun ‚Äòrol‚Äô. Erg leuk! En bewegen is natuurlijk ook nog eens lekker gezond…
Waarom ik het boek graag bij Droomvallei Uitgeverij uitgegeven wil hebben: dat lijkt mij duidelijk; omdat Droomvallei een hele leuke uitgeverij is! Al bij mijn eerste bezoekje aan de site viel mij op dat Droomvallei vrolijkheid uitstraalt; Droomvallei heeft boeken waar je blij van wordt, boeken die de wereld een stukje mooier maken. En dat is ook mijn ambitie: verhalen schrijven waar je blij van wordt! Ik heb een heel goed gevoel bij Droomvallei. En aangezien dit gevoelsmens tegenwoordig blind vaart op haar gevoel… (: Daarbij vind ik het een groot pluspunt dat Droomvallei een uitgeverij is die betrokken is bij haar auteurs, waar je wensen gehoord worden √©n je de dingen op je eigen manier kunt (laten) doen, maar wel fijn onder professionele begeleiding van Esther.
Pingback: Op pad met Wiebel en Kriebel