Regelmatig geef ik workshops of lezingen over kindertekeningen, zoals afgelopen Ouders Natuurlijk beurs.
Daarbij krijg ik wel eens de vraag of het erg is als een kind niet kan tekenen en wat je kunt doen om het tekenen te stimuleren.
In de workshops die ik verzorg voor kinderen, zeggen zij ook vaak dat ze niet kunnen tekenen (of schilderen).
Kinderen volgen een ontwikkeling in het tekenen. Van krassen naar koppoters naar volledige tekeningen.
De ontwikkeling in die tekeningen gaat in stappen en die stappen zijn voor kinderen in verschillende leeftijdcategorieën gelijk. De tekenontwikkeling loopt gelijk met de psychische groei van kinderen. Daar is veel onderzoek naar gedaan door verschillende onderzoekers.
Is het erg als kinderen wat achterlopen ten opzichte van één van de fases?
Nee, ik denk van niet.
Het kan allerlei oorzaken hebben.
Niet alle kinderen vinden tekenen leuk.
Ze gaan liever buiten spelen, bouwen een kasteel met de Lego of gaan voetballen. Ook dat is creatief zijn en heeft een goede bijdrage aan de ontwikkeling.
Ik zeg altijd dat iedereen kan tekenen.
Dat geldt net zo goed voor kinderen als voor volwassenen.
We oordelen vaak makkelijk over wat we zien of vergelijken het met de buurman, buurvrouw of kunstenaar. Dat maakt het lastig. Vaak als kinderen zeggen dat ze niet kunnen tekenen, komt het door het oordeel dat anderen hebben over het resultaat en dan durven ze niet meer.
Vijf tips:
1. Niet forceren, dan gaat het alleen maar tegenstaan. Vaak ‘moeten’ de kinderen ook op school tekenen en ontwikkelt het daar ook wel (wat).
2. Biedt eens andere materialen aan. Misschien vinden kinderen tekenen niet leuk maar schilderen wel. Er zijn ook dikke potloden, glitter stiften, wasco’s, bijenwaskrijt, allemaal fijne materialen voor kinderen om mee te werken.
3. Liever weinig materiaal van goede kwaliteit dan veel van slechte kwaliteit. Potloden zijn er in allerlei soorten en maten, maar ze tekenen niet allemaal even fijn. Probeer dat zelf ook maar eens uit.
4. Kijken zonder oordeel als je kind het kunstwerk laat zien. Er is geen goed of fout, het is wat het kind gemaakt heeft. Of de volwassene, want voor hem of haar geldt dat evenzeer.
5. Er zijn allerlei boeken die de creativiteit kunnen bevorderen, waaronder natuurlijk alle boeken van Droomvallei Uitgeverij. Voor zowel kinderen als volwassenen 🙂
Deze vraag is gesteld door Ingrid. Heb je zelf een vraag over het onderwerp creativiteit? Ik lees het graag!
Droomvallei Uitgeverij heeft een nieuwsbrief met veel tips en extra’s! Inschrijven kan via de nieuwsbrieflink. Je ontvangt dan meteen een kleur Vakantieboek!
PS: zelf mijn jongste zoon, die de onderstaande tekening heeft gemaakt, vindt dat hij niet goed kan tekenen …
Leuk om te zien dat je mijn vraag hebt beantwoord 🙂
Ik ben het helemaal met je eens: er is geen goed of fout, wat creativiteit betreft. Iedereen kan tekenen zeg jij. Ik maak het nog groter: Iedereen is creatief! Dank je wel voor dit artikel!